the vine
This is a parcel found between the town of Pommard and the Clos de Epenots. The soil is calcareous in nature with a proportion of marl.
tasting
With its deep ruby color, this wine reveals a powerful and fruity nose with aromas of morello cherries enhanced with spicy notes. The mouth, subtle and long, first develops aromas of black fruits (blackcurrant and blackberry) then tends towards more licorice and roasted accents.
This wine should ideally be consumed from its 3rd year in bottle and will keep for up to 15 years or more depending on the vintage and the quality of the cellar. Serving temperature: 15 to 16°C.
Food and wine pairings
This wine will be perfect with red meat such as beef in all its forms, but it can also be adapted to pieces that have a more gamey character (duck, pigeon, venison, etc.), as well as to various well-ripened cheeses including the famous Époisses from Burgundy.
Après 2021, 2022 est l’année que tout le monde espérait. En effet la météo a été clémente et nous a donné une magnifique qualité de vendange.
Le débourrement tardif a permis de protéger le vignoble du gel printanier. La vigne a su tirer le meilleur d’un été chaud et ensoleillé avec tout juste suffisamment de pluie pour conserver une superbe harmonie entre le fruit et la vivacité.
Ce millésime laisse pleinement les terroirs s’exprimer à travers chaque appellation tout en s’annonçant comme étant de garde.
Les blancs sont pleins avec une attaque ample et gourmande mais conservent une finale fraiche et minérale. Les rouges sont profonds et racés mais fruités avec des tanins mûrs. 2022 se promet déjà à un bel avenir.
Le millésime 2021 tranche avec les deux précédents, en effet il se caractérise par une année de pluie homogène, un ensoleillement normal mais principalement présent au printemps et à l’automne et des températures de saison toute l’année. 2021 se définit surtout par plusieurs épisodes de gel importants intensifié par une forte hydrométrie. Il en résulte une faible récolte mais des Bourgognes classiques et équilibrés.